Niezwykle puszyste, cudownie bananowe i przy tym bardzo słodkie. Idealne na śniadanie lub przekąskę w pracy. Dobrze smakuję również na zimno.
Składniki (w zależności od wielkości banana wychodzi 7-9 racuszków o śr. 6cm):
- 1 dojrzały banan
- łyżka brązowego cukru
- jajko
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki mąki kukurydzianej (może być każda inna)
- szczypta proszku do pieczenia
Płatki zalewam gorącą wodą (ok. 1cm ponad ich powierzchnię) i odstawiam do całkowitego wchłonięcia wody. Banana rozgniatam widelcem, dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Masa nie musi być (i nie będzie) całkowicie gładka, można pozostawić drobne kawałki banana. Smażę na patelni spryskanej olejem aż będą złocisto-brązowe z każdej strony.
Podaję z cukrem pudrem. Bez dodatkó też świetnie smakują, bo same w sobie są dosyć słodkie.
uwielbiam racuchy, uwielbiam banany, to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
oj puszyste!
OdpowiedzUsuńpieknie wyglądają mniam
OdpowiedzUsuńhttp://smykwkuchni.blogspot.com/
na śniadanie zdecydowanie idealne! najlepsze takie pulchniutkie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają... i jakie zdrowe, no i jak pięknie się prezentują. Lekkie, puszyste i pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wpis w akcjach zarówno śniadaniowej jak i placuszkowej :)
www.basinepichcenie.blox.pl