piątek, 22 listopada 2013

Puszyste racuchy bananowe

Niezwykle puszyste, cudownie bananowe i przy tym bardzo słodkie. Idealne na śniadanie lub przekąskę w pracy. Dobrze smakuję również na zimno.

Składniki (w zależności od wielkości banana wychodzi 7-9 racuszków o śr. 6cm):
- 1 dojrzały banan
- łyżka brązowego cukru
- jajko
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki mąki kukurydzianej (może być każda inna)
- szczypta proszku do pieczenia

Płatki zalewam gorącą wodą (ok. 1cm ponad ich powierzchnię) i odstawiam do całkowitego wchłonięcia wody. Banana rozgniatam widelcem, dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Masa nie musi być (i nie będzie) całkowicie gładka, można pozostawić drobne kawałki banana. Smażę na patelni spryskanej olejem aż będą złocisto-brązowe z każdej strony.

Podaję z cukrem pudrem. Bez dodatkó też świetnie smakują, bo same w sobie są dosyć słodkie.

Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes... Śniadania do pracy/szkoły

5 komentarzy:

  1. uwielbiam racuchy, uwielbiam banany, to musi być pyszne :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. pieknie wyglądają mniam

    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. na śniadanie zdecydowanie idealne! najlepsze takie pulchniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podobają... i jakie zdrowe, no i jak pięknie się prezentują. Lekkie, puszyste i pyszne :)
    Dziękuje za wpis w akcjach zarówno śniadaniowej jak i placuszkowej :)
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń