Połączenie placuszków i omletów, które kiedyś - właściwie przez przypadek - powstało w mojej kuchni i od tego czasu regularnie się w niej pojawia. Na moim talerzu oczywiście :)
Składniki:
- 50g płatków owsianych
- 50g twarożku
- 2 białka
- coś do posłodzenia
30gr płatków mielę na mąkę (resztę dodaję do masy w całości). Białka ubijam na pianę i delikatnie łączę z płatkami owsianymi, cukrem (u mnie ksylitol) i wcześniej rozdrobnionym twarożkiem (można go też zmielić). Smażę bez tłuszczu na patelni teflonowej. Podaję z owocami sezonowymi polane miodem lub syropem klonowym.
Z tych proporcji wychodzi mi ok. 10 małych placuszków, czyli porcja idealna na śniadanie w towarzystwie :)
jak najbardziej pyszne ! uwielbiam te owsiane :)
OdpowiedzUsuńOjej! Do wypróbowania! : )
OdpowiedzUsuń