piątek, 8 listopada 2013

Kokosowo-kakaowa tapioka (deser bezglutenowy)

Tapioka - śmieszne, małe białe kuleczki. Bez smaku i zapachy, wyglądają trochę jak pokruszony styropian. Niepozorne maluchy, które po przygotowaniu urozmaicą każdy deser, bo są naprawdę efektowne!

Składniki(1 spora porcja lub 2 mniejsze):
- 80g tapioki (ok. 1/3 szklanki)
- szklanka wody
- szklanka mleka kokosowego
- łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki kakao naturalnego
- kostka gorzkiej czekolady

Tapiokę zalewam zimną wodą i odstawiam na kilka godzin (najlepiej na cała noc), odcedzamy. Mleko kokosowe z cukrem i wiórkami doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Odstawiam z gazu i powoli dosypuję odcedzoną tapiokę cały czas mieszając. Stawiam z powrotem na gazie do momentu aż całość zgęstnieje. Do miseczki odstawiam połowę masy i dodaję do niej kakao. Układam w pucharku warstwowo a wierzch posypuję rozdrobnioną czekoladą.

1 komentarz:

  1. Tapiokę odkryłam dopiero niedawno i od razu mi się spodobała :) Fajna propozycja deseru!

    OdpowiedzUsuń