czwartek, 17 kwietnia 2014

Mazurek 'Rafaello' - kokosowy mazurek na ciemnym spodzie

Jestem pewna, że ten mazurek pokocha każdy, kto lubi wiórki kokosowe. Słodką, kremową masę wyważa kruchy, kakaowy spód. To zaskakująca wariacja na temat tradycyjnego świątecznego mazurka, ale gwarantuję, że stracicie dla niego głowę.

Składnik (1 średniej wielkości mazurek lub 3 małe mazurki o śr. 12cm):
na kruche ciasto
- 170g mąki pszennej
- 50g cukru
- 100g zimnego masła
- 2 łyżki naturalnego kakao
- łyżka śmietany 18%
- 1 żółtko
na masę kokosową
- 100ml mleka
- szklanka mleka w proszku
- ¾ szklanki wiórek kokosowych
- 50g cukru
- 100g masła
dodatkowo
- kakao do posypania wierzchu

Masło posiekać na małe kawałeczki I energicznie zagnieść z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Całość uformować w kulkę, lekko spłaszczyć, zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1godz.

Gdy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na cienki płat – dowolnego kształtu (np. prostokąt lub owal) , zostawiając wysokie brzegi. Jeżeli robimy małe mazurki to po prostu przed wałkowaniem ciasto dzielimy na 3 części i formujemy je analogicznie do powyższych wskazówek. Ciasto nakłuwamy i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy 200min. Odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy spód mazurka się studzi przygotowujemy masę (nie robimy tego wcześniej, bo masa bardzo szybko tężeje). Zagotowujemy mleko z cukrem po czym dodajemy do niego posiekane masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy mleko w proszku i wiórki kokosowe. Mieszamy aż składniki dokładnie się ze sobą połączą. Odstawiamy na 5min, żeby masa lekko ostygła.

Ciepłą masę kokosową wylewamy na spód mazurka tak, by była na równi w brzegiem ciasta. Wstawiamy do lodówki na 1 godz. a następnie dekorujemy wierzch mazurka naturalnym kakao przy użyciu małego sitka i szablony nawiązującego do wielkanocnej tematyki*.

*ciasto można udekorować swoimi ulubionymi bakaliami, ale w tym wypadku należy to zrobić przed włożeniem gotowych mazurków do lodówki, gdy masa kokosowa jest jeszcze miękka

Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze:

  1. śliczne zajączki, połączenie smaków super, zapraszam do siebie na konkurs http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/konkurs-2w1-wielkanoc-z-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentują się uroczo te zajączki :)

    OdpowiedzUsuń