środa, 8 stycznia 2014

Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka to klasyk. Idealne na wieczór, do kawy, na pogawędkę z przyjaciółką... Świetnie się sprawdzą, gdy spodziewamy się gości, bo ich przygotowanie nie jest skomplikowane a smak zawsze zachwyca. Te, które Wam proponuję są niezwykle kruche, delikatnie maślane i po ugryzieniu rozpadają się w ustach.

Składniki (20-25 średniej wielkości ciastek):
- 250 g mąki pszennej
- 100g cukru pudru
- 200g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli

Na stolnicy mieszam mąkę z cukrem pudrem, solą i pokrojonym w kostkę zimnym masłem. Chwilę zagniatam, żeby masło roztarło się. Dodaję żółtka i energicznie zagniatam ciasto, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły (masa musi być jednolita). Z ciasta formuję kulkę, delikatnie ją spłaszczam, zawijam w folię spożywczą i odkładam do lodówki na 30-60min. Po upływie tego czasu ciasto kładę na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję na grubość 2-3mm. Wycinam dowolne kształty. Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego do 180st. piekarnika na 15min (jeżeli zrobimy cieńsze ciastka powinno wystarczyć 12min). Po upływie 10min warto co chwilę zaglądać do naszych ciasteczek, żeby mieć pewność, że się nie przypalają.

Jeżeli zrobimy cieńsze ciasteczka to można potem z powodzeniem przełożyć je marmoladą (musi być gęsta). Warto jednak dodać wtedy troszkę mniej cukru (ok.80gr). No chyba, ze lubicie baaaardzo słodkie ciasteczka to nie zmniejszajcie tej ilości :D

3 komentarze:

  1. Aż chciałoby się schrupać :)
    zapraszamy także do nas -> www.kulinarnylans.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. maślane najlepsze :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń