piątek, 4 kwietnia 2014

Owsiane racuchy jabłkowe z kakaowym serkiem

Owsiane racuchy z jabłkami to ostatnio jedna z moich ulubionych śniadaniowych propozycji. Mają lekko cynamonową nutę a dodatkowo zawierają sporą ilość błonnika, dzięki czemu dają uczucie sytości na bardzo długo. Idealne na śniadanie, ale i jako zdrowy deser lub słodki obiad :)

Składniki (5-6 racuchów):
racuchy
- 6 łyżek płatków owsianych
- jajko
- 50ml mleka
- 1 duże jabłko
- pół łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: 2 łyżki mąki
serek do polania
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka naturalnego kakao

Płatki owsiane mieszamy z jajkiem i odstawiamy na 1-2 godziny (ja odstawiam na całą noc). Dodajemy mleko i cynamon. Jabłko kroimy w drobną kosteczkę i dorzucamy do masy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Jeżeli masa jest za rzadka- można dodać płatków owsianych lub 1-2 łyżki mąki. Smażymy na patelni bez tłuszczu, ewentualnie na maśle. Ja podaję je z kakaowym serkiem (mieszam ze sobą jogurt i kakao), połówką jabłka pokrojonego w kostkę i płatkami migdałów.Pysznie i zdrowo :)

Zdrowy tryb życia
Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz