sobota, 19 kwietnia 2014

Babka piaskowa z polewą

Składniki (forma na babkę 22cm, z tuleją):
na ciasto
- 4 jajka
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 250g margaryny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki naturalnego kakao
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
na polewę
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 3 łyżki gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 100g masła
dodatkowo
kolorowa posypka

Margarynę rozpuszczamy i odstawimy do ostudzenia. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę (pszenne i ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia a nastepnie ostudzoną margarynę, cały czas miksując. 1/3 ciasta przelewamy do mniejszej miseczki, dodajemy kakao i mieszamy. Do pozostałej części ciasta dodajemy 2 łyżki maki i też mieszamy. Ciasto przelewamy warstwami (białe, trochę ciemnego, białe... i tak do skończenia się ciasta) do wysmarowanej tłuszczem formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 50-60min (do 'suchego patyczka'). Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy aż ciasto ostygnie.

Przygotowujemy polewę: do małego rondelka wlewamy wodę i rozpuszczmay w niej cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy posiekane masło. Gdy masło się rozpuści zdejmujemy rondelek z gazu, dodajemy kakao i energicznie mieszamy aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą, błyszczącą masę. Odstawiamy na 5min do ostygnięcia.

Ostudzoną polewą oblewamy górę babki tak, by polewa spłynęła częściowo po jej bokach. Górę posypujemy kolorową posypką lub dekorujemy swoimi ulubionymi dodatkami. Odstawiamy na 20min aż polewa calkowicie zastygnie i nasza babka piaskowa gotowa :)

Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IVBabki i babeczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz