Nie znam osoby, która nie lubi pizzy, a Wy? Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na ciasto i sos do pizzy. Pizza po upieczeniu jest chrupiąca i aromatyczna a my mamy niezwykła radość z tego, że zamiast zamówić gotową pizzę zrobiliśmy ją sami w domu. Kto jeszcze nie robił w domu pizzy - zachęcam, to super sprawa :)
Składniki (duża pizza- śr. 30cm):
ciasto
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 13g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- płaska łyżka przyprawy do pizzy
sos pomidorowy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- łyżka oliwy
- po łyżeczce: oregano, bazylii i tymianku
dodatkowo
- ulubione dodatki
- 30 dag żółtego sera
Do miseczki lub kubka wlewamy wodę, wsypuję cukier i rozdrobnione drożdże. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, przykrywamy (talerzykiem lub folią aluminiową) i odstawiamy na 10min w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy wszystkie pozostałe składniki a potem dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto aż będzie elastyczne i przestanie się lepić do dłoni. Można delikatnie podsypać dodatkowo mąką, ale nie za dużo, żeby ciasto nie zrobiło się zbite i twarde. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy czystą ściereczkę i odkładamy w ciepłe miejsce na 1godz. Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy ciasto na dowolną grubość, zostawiając grubsze brzegi.
Przygotowujemy sos mieszając ze sobą wszystkie jego składniki. Jeśli ktoś lubi- może dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotowym sosem smakujemy ciasto, na wierzchy sypiemy ulubione dodatki i ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230ºC na 15min. Podajemy z ulubionymi sosami.
dobry przepis, ale czy po upieczeniu ciasto jest w takim jasnym odcieniu?
OdpowiedzUsuńblady kolor ciasta to wynik zbiegu się 2 czynników - nieco słabej górnej grzałki i kiepskiego światła. normalnie ciasto po upieczeniu ma złoto-brązowy kolor.
Usuńprzy następnym pieczeniu postaram się zrobić lepsze zdjęcia i podmienię je ;)