czwartek, 10 kwietnia 2014

Wilgotna babka czekoladowa bez jajek

Składniki (1 duża babka):
- 350g mąki
- 2 łyżki kakao
- 160g cukru
- 3/4 łyżeczki sody
- 125ml oleju
- 300ml mleka

Do miski wlać mokre składniki, dodać suche i dokładnie wymieszać na jednolitą, gęstą masę. Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy na babkę i wstawić do nagrzanego do 200ºC na 40min. Gdy babka ostygnie możemy ją polać dowolną polewą (u mnie z białej czekolady, ale lepsza będzie polewa z gorzkiej czekolady lub ta zrobiona z masła, cukru i kakao*) i posypać ulubionymi dodatkami.

Do rondelka nalewamy 3 łyżki gorącej wody i wsypujemy 3 łyżki cukru pudru. Mieszamy aż cukier się rozpuści a potem dodajemy masło posiekane w drobną kostkę (100g). Gdy składniki się połaczę, zdejmujemy rondelek z ognia i dosypujemy 3 łyżki naturalnego kakao cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gdy masa trochę ostygnie i lekko zgęstnieje polewamy nią ciasto i pozostawiamy do dalszego zastygnięcia.

Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IVBabki i babeczki

3 komentarze: