wtorek, 26 listopada 2013

Owsiano-jęczmienne trufle z orzechami i wiórkami kokosowymi

Podobne kuleczki robi moja Ciocia. Wprawdzie nie dodaje orzechów ani tym bardziej wiórek kokosowych (nie lubi), ale to jednak jej kuleczki są moimi ulubionymi. Mimo, że znam na nie przepis to nigdy nie wychodzą mi takie dobre jak jej. Dlatego sama kombinuję z nieco innymi smakami a na swoje ulubione kuleczki jeżdżę do Cioci :)

Składniki (30-35 trufli):
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki płatków jęczmiennych
- szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 130 g margaryny
- 10 łyżek mleka
- 100g posiekanych drobno orzechów laskowych (mogą być każde inne)
- 100 g wiórków kokosowych

Margarynę rozpuszczam w garnku. Dodaję kakao, cukier i mleko. Mieszam co chwilę aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dosypuję płatki owsiane, zmniejszam ogień (nie zapominam o mieszaniu!). Dodaję orzechy, mieszam. Ściągam z gazu. Gdy masa trochę przestygnie - formuję małe kulki a następnie każdą z nich obtaczam w wiórkach kokosowych.

Do masy można dodać również rodzynki, żurawinę, migdały itd. Co kto lubi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz