środa, 13 listopada 2013

Kisiel z suszonej żurawiny

Jej bordowy kolor przypomina mi o liściach, których coraz mniej jest już na drzewach :) Kiedyś za nią nie przepadałam, dziś powoli się z nią oswajam. Ostatnio posmakowała mi właśnie w formie kisielu.

Składniki (2 porcje):
- 80g suszonej żurawiny
- 2 i 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny

Żurawinę zalewam niepełnymi dwoma szklankami zimnej wody, zagotowuję. Odcedzam owoce (nie wylewam wody z garnka!), przecieram je przez sitko lub blenduję i wrzucam z powrotem go garnka. W kubeczku mieszam dokładnie resztę wody z mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Gdy woda w garnku zacznie się gotować wlewam do niej zawartość kubeczka cały czas energicznie mieszając. Po kilku chwilach kisiel całkowicie zgęstnieje, wtedy ściągam go z gazu. Można podawać zarówno na zimno jak i na gorąco, co kto lubi :)

Akcja ŻURAWINOWA!

1 komentarz:

  1. Super przepis! Na pewno go wypróbuję, uwielbiam żurawinę i kisiel. Cukier zamienię na stevię i będę mogła nawet mojej małej dać do zjedzenia. :)

    OdpowiedzUsuń