poniedziałek, 18 listopada 2013

Cynamonowe racuszki z karmelizowaną śliwką

To zdecydowanie jedna z moich ulubionych wariacji na temat aromatycznych, jesiennych placuszków. Cudownie pachną cynamonem! A do tego delikatna, karmelizowana śliwka - niebo w ustach!

Składniki (na ok. 10 racuszków):
racuszki - szklanka mleka
- 200g mąki
- łyżka cukru pudru
- jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżki cynamonu
karmelizowe śliwki - 6 dużych śliwek
- 2 łyżki cukru
- pół łyżki cynamonu
- szczypta imbiru
- 4 goździki

Mleko miksuje z jajkiem. Gdy na wierzchu pojawi się pianka - dosypuję powoli resztę składników i miksuję do momentu uzyskania gładkiej, w miarę gęstej masy. Smażę na patelni spryskanej delikatnie olejem z każdej ze stron (do momentu aż racuszki nabiorą lekko brązowego koloru).

Śliwki kroję na ósemki (może być też na ćwiartki), zasypuję je cukrem, cynamonem, imbirem, dodaję goździki i stawiam na małym ogniu. Co jakiś czas mieszam, żeby owoce 'obkleiły się' powstającym w trakcie duszenia sosem. Po 15 minutach ściągam z ognia i odstawiam na kilka minut (wyciągam też goździki).

Podaję posypane cukrem pudrem z jeszcze ciepłymi śliwkami.

Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes...

3 komentarze:

  1. Piękne, pomysłowe zdjęcia.... zawsze się takimi zachwycam. A racuszki wyglądają idealnie. Piękne, foremne, niesamowicie symetryczne :)
    Dziękuje za wpis w akcji placuszkowej
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń