niedziela, 17 listopada 2013

Chleb pszenny z makiem

Prosty, pszenny chlebek. Zawsze się udaje i zawsze znika w oka mgnieniu :) Najlepszy jest z masłem, jeszcze lekko ciepły.

Składniki (1 sporej wielkości bochenek lub duża keksówka):
- 700g mąki pszennej
- 25g miękkiego masła
- 25g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 300 ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli

Do dużej miski wsypuję mąką, sól, pokruszone drożdże, cukier i masło a następnie zalewam mlekiem i wodą. Wyrabiam do uzyskania jednolitej, dość elastycznej masy. Miskę przykrywam czystą ściereczką i odkładam do ciepłego miejsca na ok. 30 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto urośnie przekładam je do nasmarowanej masłem keksówki (ci którzy lubią tradycyjny, owalny bochenek mogą uformować go z ciasta i położyć na oprószonej mąką blasze), ponownie przykrywam i odstawiam. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość wierzch przecieram lekko wilgotnym pędzelkiem i posypuję makiem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220st. na 10 minut a potem skręcam temperaturę do 200st. i piekę go jeszcze przez 30 minut.

Ja swój chlebek posypałam makiem. Jeśli wolicie sezam lub np. czarnuszkę- też będą fajnym urozmaiceniem. Można też pominąć ten element przygotowań i upiec klasyczny, 'czysty' bochenek. Jedno jest pewne - jaki by nie był i tak zniknie w mgnieniu oka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz