wtorek, 22 lipca 2014

Ogórki kiszone

Sezon na świeże owoce i warzywa w pełni i trzeba to wykorzystywać robiąc domowe przetwory i słoiki z sezonowych produktów. Ja, korzystając z tego że ogórki gruntowe są teraz w niskiej cenie (kupiliśmy w Lidlu za 1,99zł/kg) postanowiłam zrobić kilka słoików ogórków kiszonych. Za jakiś czas - jak dokupię słoików - ukiszę na pewno jeszcze kilka kilogramów ogórków i Wam też polecam to zrobić, bo nie ma to jak zimą zjeść takie pyszne, domowe ogórki kiszone :) Zwłaszcza tak prosto ze słoika!

Składniki (8 litrowych słoik):
- 3kg ogórków gruntowych
- pęk kopru włoskiego
- duża laska chrzanu pokrojona w słupki
- główka czosnku
- 5l przegotowanej, ciepłej wody
- 6 czubatych łyżek niejodowanej soli kamiennej
- opcjonalnie: po kilka ziaren pieprzu i pół łyżeczki białej gorczycy na słoik

Ogórki moczymy w wodzie a potem dokładnie oczyszczamy z ewentualnych zabrudzeń. W garnku zagotowujemy wodę z solą i odstawiamy żeby trochę ostygła. Na dno każdego ze słoików wkładamy czosnek (ząbek/półtora), kawałek chrzanu, kopru i ewentualnie wsypujemy pieprz i gorczycę (ja dodaję, ale nie jest konieczne). W słoiki układamy ciasno ogórki (powinny jak najściślej do siebie przylegać) a następnie zalewamy je ciepłą jeszcze zalewą tak, by woda przykryła całe ogórki. Mocno zakręcamy każdy ze słoików, układamy je wieczkiem do dołu na ściereczce i tak zostawiamy do ostudzenia (najlepiej niech postoją tak całą noc). Tak przygotowane ogórki odstawiamy w kuchni na 2-3dni a potem wynosimy je do chłodnego i ciemnego pomieszczenia (najlepiej do piwnicy).

W zależności od wielkości użytych ogórków będą one ukiszone po 1-2 tygodniach. Tak przygotowane ogórki możemy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu nawet do roku czasu.

Lato w pełni!Przetwory

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz