czwartek, 31 lipca 2014

Kompot z papierówek

Ostatnio, gdy byliśmy u znajomych na ogródkach działkowych mój Ł. pomógł starszemu małżeństwu zanieść ciężkie wiadra do ich samochodu. W ramach podziękowania dostaliśmy małą siatkę papierówek z ich działki. Nie przepadam za jedzeniem papierówek na surowo, ale to nie znaczyło, że nie miałam na nie pomysłu. Od razu wiedziałam co z nich zrobię - pyszny, aromatyczny kompot z papierówek!

Składniki:
- 1,5l wody
- 0,5kg papierówek
- 2-4 łyżki brązowego cukru (w zależności od kwaskowatości jabłek)
- laska wanilii
- pół cytryny
- 10 goździków
- łyżeczka cynamonu

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, myjemy i kroimy na ćwiartki. Do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy jabłka, goździki, cynamon, 2 ćwiartki cytryny i nasiona z laski wanilii (zamiast niej można użyć jednego opakowania cukru waniliowego). Stawiamy na gazie na średnim ogniu i doprowadzamy go zagotowania. Gdy jabłka się zagotują, zmniejszamy ogień i jeszcze chwilę podgrzewamy aż jabłka będą całkowicie miękkie. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy kompot będzie chłodny przelewamy go przez sitko do dzbanka i odstawiamy do schłodzenia. W zimie oczywiście kompot najlepiej smakuje na gorąco.

Kompot można też - gdy będzie jeszcze gorący - przelać do słoików (wtedy gotujemy kompot trochę krócej, żeby jabłka się nie rozpadły, będzie można dodać je do słoików), zawekować i odstawić do spiżarni. W zimie wystarczy podgrzać taki kompot i będziemy mieć pyszny, rozgrzewający napój na chłodne wieczory.

Lato w pełni!PrzetworyLetnie Orzeźwienie 2014 Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniJak ugasić pragnienie?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz