piątek, 11 lipca 2014

Budyń waniliowy

Składniki (2 duże porcje lub 3 mniejsze):
- 500ml mleka
- łyżka masła
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 10g cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z masłem, cukrem i wanilią. Resztę mleka wlewamy do miseczki, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy żółtka i całość dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (można zmiksować). Do gotującego się mleka dodajemy zawartość miseczki po czym od razu zmniejszamy ogień cały czas mieszając naszą masę budyniową aż zgęstnieje. Podajemy w pucharkach lub małych miseczkach ze świeżymi owocami sezonowymi.

Taki domowy budyń waniliowy świetnie będzie smakował z dodatkiem syropu malinowego, ale o tym pewnie nie muszę nawet pisać, bo kto nie zna tego połączenia, to smak dzieciństwa :)

Lato w pełni!

1 komentarz: