niedziela, 15 czerwca 2014

Frappe ( kawa mrożona )

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez pobudzającej kawy - czy to o poranku, czy po południu. Jednak gdy na dworze temperatura przekracza 30ºC picie gorącej kawy przestaje byś przyjemnością... Na szczęście jest na to świetny sposób - mrożona kawa! Zimna kawa nie tylko pobudza, ale też cudownie orzeźwia w letni dzień.

Składniki (2 porcje po ok. 220ml):
- 350ml zimnego mleka
- 80ml zimnego espresso
- 2-3 łyżeczki cukru (opcjonalnie dla tych, którzy piją kawę z cukrem)
- 10 kostek lodu

Wszystkie składniki blendujemy aż powstanie na wierzchu pinka. Przelewamy do szklanek. Podajemy od razu po przygotowaniu, dodając na wierzch bitą śmietanę i posypując delikatnie kakao.

Do kawy można dodać również swój ulubiony syrop do kawy, np. karmelowy ub czekoladowy.

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Kawa ...I co dalej?

1 komentarz:

  1. Kawa to napój uwielbiany przez wiele osób na całym świecie. Nic więc dziwnego, że powstała również zimna jej wersja. Frappe da nam orzeźwienie w gorące dni, a przy tym jest uwielbiana przez wielu łasuchów. Kawa powinna nam towarzyszyć nie tylko w domu, ale również w pracy aby pobudzić nas do działania. Kawa dla biznesu to fajne rozwiązanie ofertowe dla firm.

    OdpowiedzUsuń