sobota, 21 czerwca 2014

Chłodnik litewski z jajkiem

Gdy na dworze lato w pełni to nie mam ochoty spędzać całego dnia przy garnkach robiąc obiad. A już tym bardziej nie mam ochoty na żadne gorące zupy czy pieczone mięsa z dodatkami. No ale coś trzeba przecież jeść, nawet w lecie... W takich momentach rozwiązanie jest tylko jedno - chłodnik! Najbardziej lubię litewski z dodatkiem jajka na twardo i dużej ilości szczypiorku.

Składniki (ok. 5-6 porcji):
- pęczek botwiny
- 3 średnie buraki
- 6-7 rzodkiewek (pokrojone w słupki)
- 3 ogórki gruntowe (pokrojone w słupki)
- 350ml zimnej wody
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- pół pęczka cienkiego szczypiorku
- pół pęczka koperku
- 500ml jogurtu naturalnego
- 300ml kefiru
- sól, pieprz
- jajka ugotowane na twardo (1szt. na porcję)

Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Botwinkę siekamy (daję całe łodygi i liście). Do garnka wrzucamy starte buraki i botwinkę, zalewamy wodą i stawiamy na gazie. Gdy woda się zagotuje ściągamy garnek z ognia i odstawiamy całość do wystygnięcia. Gdy buraki wystygną dodajemy resztę warzyw i ziół a następnie całość zalewamy jogurtem i kefirem. Doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godz., chłodnik musi być mocno schłodzony wtedy wydobywa się jego cudowny smak i aromat. Podajemy z ugotowanym i przekrojonym na pół jajkiem, można tez posypać po wierchu posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Wegetariański obiad IIILato w pełni!

Cukrzyca ciążowa-obiadDania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz