sobota, 3 maja 2014

Drożdżowy wieniec z makiem

Ciasto drożdżowe najbardziej smakuje mi w połączeniu z wilgotną masą makową, która świetnie komponuje się z drożdżowym ciastem - czy to w formie tradycyjnego ciasta czy mniejszych drożdżówek. Dziś mam dla Was przepis na drożdżowy wieniec z makiem, który podbił serca mojej rodziny na dzisiejszym obiedzie u Dziadków :) I to nie tylko smakiem, ale też dość niecodzienną formą tworzącą na wierzchu ciasta gwiazdę.

Składniki (1 duży wieniec):
- 500g mąki pszennej
- 1 jajko + żółtko (białko przyda się do posmarowania ciasta przed wstawieniem do piekarnika)
- 3/4 szkl cukru pudru
- 250ml ciepłego mleka
- 100g roztopionego i ostudzonego masła
- 35g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 5 czubatych łyżek masy makowej

Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z połową mleka i odstawiamy na 10min, żeby drożdże zaczęły pracować. Jajko i żółtko ubijamy z resztą cukru, dodajemy (ciągle miksując) mleko, masło i zaczyn drożdżowy. Zmieniamy końcówki miksera na końcówki do ugniatania ciasta po czym wsypujemy do miski mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (można je wyrobić oczywiście ręcznie jeśli ktoś nie ma odpowiednich końcówek). Ciasto przykrywamy ściereczką po czym odstawiamy na 2 godz. w ciepłe miejsce, aby wyrosło (powinno przynajmniej podwoić swoją objętość).

Gdy ciasto wyrośnie - dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy je na grubości 4-5mm. Na pierwszą warstwę nakładamy mak i rozsmarowujemy go po cieście (zostawiamy wolny 1cm od brzegów, żeby potem zlepić 2 blaty ciasta). Przykrywamy drugim płatem ciasta po czym dokładnie sklejamy ze sobą brzegi. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Na środku ciasta odciskamy delikatnie szklanką o wąskim otworze lub dużym kieliszkiem okrąg, od którego brzegów rozcinamy ciasto na 10 części (patrz zdjęcie poniżej).

Każdy powstały trójąt obracamy 2 razy wokół własnej osi wg schematu: pierwszy trójkąt obracamy w lewo, drugi w prawo, trzeci w lewo itd. Brzegi ciasta delikatnie ze sobą sklejamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godz. w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu ciasto smarujemy po wierzchu roztrzepanym białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 30min. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.

Przed podaniem można pokryć cienką warstwą lukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz