poniedziałek, 12 maja 2014

Biszkoptowy omlet z bananem, truskawkami i kakaowym jogurtem

Kiedyś mogłam jeść tylko owsianki na śniadania, inne posiłki mogły dla mnie nie istnieć o poranku. Obecnie moaj śniadaniowe upodobania uległy zmianie i na moich śniadaniowych talerzach pojawiają się najczęściej omlety. Dziś przedstawiam Wam swoją ulubioną wersję - z kakaowym jogurtem, bananem i truskawkami.

Składniki (1 porcja):
omlet
- 2 jajka
- łyżka mąki
- pół łyżki cukru pudru
- szczypta soli
kakaowy jogurt
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka kakao
dodatki
- pół banana
- kilka truskawek

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę po czym dodajemy do nich ubite wczesniej żółtka i mąkę, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Puszystą masę przelewamy na nagrzaną patelnię (ja smażę na połowie łyżeczki oleju kokosowego, ale omlety na maśle są równie pyszne)i na średnim gazie smażymy do zezłocenia się spodniej warstwy. Omlet przekładamy na drugą stronę i ponownie smażymy do zezłocenia. Wyłączamy gaz i zostawiamy omlet na chwilę na patelni (dzięki powolnemu spadkowi temperatury omlet nam nie opadnie i pozostanie puszysty). Jogurt mieszamy z kakao. Banany kroimi w plasterki z truskawki napołówki lub ćwiartki. Omlet przekładamy delikatnie z patelni na talerz, polewamy jogurtem i dekorujemy świeżymi owocami.

Dania dla urodyJadłospis dla Mam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz