poniedziałek, 24 marca 2014

Shrek (zielone ciasto warstwowe na biszkopcie)

Jakiś czas temu przygotowywałam ciasto na podwójne urodziny moich Dziadków. Miałam nie mały orzech do zgryzienia, nie wiedziałam który przepis wybrać. Nie chciałam żadnych ciężkich tortów ani maślanych mas, zależało mi na czymś lekkim ale nietuzinkowym. Nie musiało to być też nic bardzo eleganckiego, bo to było jedno z tych niedzielnych popołudni u Dziadków - z domowym obiadem i ciastem (a właściwie ciastami :D) na deser. I tak decyzja padła na Shreka - zielone warstwowe ciasto na biszkoptowym spodzie.

Składniki (duża tortownica):

biszkopt
- 4 jajka (rozmiar L)
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki budyniu waniliowego (sam proszek)
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- szczypta soli

masa śmietankowa
- 500 ml śmietanki kremówki (36%)
- 2 galaretki agrestowe
- 2 łyżki cukru pudru

masa budyniowa
- duża butelka (900 ml) zielonego soku Pysio
- 3 budynie waniliowe (ważne żeby były bez cukru)

jako uzupełnienie
- podwójne opakowanie ciastek typu Delicje
- 1 galaretka agrestowa

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę a następnie partiami dodajemy cukier z cukrem waniliowym, cały czas miksując na najwyższych obrotach aż piana będzie bardzo błyszcząca. Do piany dodajemy powoli po jednym jajku (nie przestajemy miksować masy)a potem mąkę z budyniem i mieszamy wszystko delikatnie łyżką (najlepiej drewnianą)do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewamy do dużej tortownicy (wcześniej smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy dokładnie bułką tartą) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 25min. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.

Od soku odlewamy szklankę i wsypujemy do niego budynie a następnie dokładnie mieszamy. Resztę soku powoli zagotowujemy w garnku. Gdy zacznie wrzeć - wlewamy zawartość szklanki (ważne, żeby nie było w szklance żadnych grudek) i całość mieszamy aż zgęstnieje. Budyń wylewamy (jak jest jeszcze gorący) na biszkopt, który jest w tortownicy).

Dwie galaretki rozpuszczamy w szklance (250ml) wrzątku i odstawiamy aż będzie chłodna. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie do ubitej śmietany dodajemy zimną (cipeła mogłaby spowodować, że śmietana się zważy) galaretkę i miksujemy aż otrzymamy jednolitą masę.

Na budyniu układamy Delicje (galaretką do góry) a na nią wylewamy masę śmietankową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na 1godz. W trakcie gdy ciasto jest w lodówce galaretkę rozpuszczamy w 300ml wrzątku a gdy ostygnie wylewamy ją na wierzch naszego ciasta i ponownie odstawiamy do lodówki.

Ciasto jest gotowe do podania, gdy wierzchnia warstwa galaretki stężeje. Wg mnie jednak najlepiej smakuje następnego dnia po całej nocy spędzonej w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz