piątek, 21 marca 2014

Jaglany budyń jabłkowy

Kasza jaglana jest lekkostrwna, niezwykle odżywcza, nie zawiera glutenu... Mogłabym tak wymieniać i wymieniać... Poza wieloma cennymi właściwościami, które posiada jest przede wszystkim smaczna i niezwykle uniwersalna. Można być głównym składnikiem śniadania, dodatkiem do obiadu czy podstawą deseru. Dziś przepis na to jak z kaszy jaglanej zrobić pyszny, kremowy i zdrowy budyń jabłkowy :)

Składniki (na 2 porcje):
- 10 płaskich łyżek kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody do ugotowania kaszy
- 2 średniej wielkości jabłka
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu

Kaszę zalewamy wodą (można ją wcześniej przepłukać, ale ja osobiście nie widzę różnicy w smaku kaszy przepłukanej i nieprzepłukanej przed gotowaniem) i gotujemy na małym ogniu wg przepisu na opakowaniu (aż wsiąknie wodę - ok. 20min). W trakcie gotowania kaszy dodajemy do niej cukier i cynamon. Gdy kasz wchłonie cała wodę i będzie miękka dodajemy do niej starte na drobnych oczkach jabłka a następnie wszystko dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej, kremowej wręcz, konsystencji.

Można podawać ze świeżymi kawałkami jabłka lub z domową konfiturą.

Do budyniu nadaje się również świetnie kasza ugotowana poprzedniego dnia. Ugotowaną wcześniej kaszę wystarczy tylko delikatnie ja podgrzać (jeżeli lubicie ciepłe budynie), dodać resztą składników, zblendować i pyszny deser jest gotowy w dosłownie kilka minut.

Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

2 komentarze: