niedziela, 5 kwietnia 2015

Mazurek pomarańczowy z suszonymi morelami, skórką z limonki, migdałami i białą czekoladą

Skłądniki (forma o wym.):
Kruchy spód ucierany:
- 150g mąki jaglanej
- 100g mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
- 150g miękkiego masła
- 60g cukru pudru
- opcjonalnie: ziarna z laski wanilii, aromat waniliowy
Polewa z białej czekolady:
- 150g białej czekolady
- 5 łyżek śmietanki 30%
Dodatki:
- szklanka marmolady pomarańczowej
- 100g drobno posiekanych suszonych moreli
- limonka
- garść płatków migdałowych

Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy mąkę i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Formujemy w kulkę, lekko spłaszczamy, zawijamy w folię spożywcza i chowamy do lodówki na 30min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i formujemy na dowolny kształt. Pieczemy 30min w 180°C. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy nasz spód do mazurka stygnie, możemy przygotować polewę z białej czekolady. Do rondelka wrzucamy pokruszoną czekoladę, wlewamy śmietankę i podgrzewamy, mieszając co chwilę, aż uzyskamy gęstą masę bez grudek.

Na wystudzonym spodzie rozsmarowujemy marmoladę pomarańczową, na to ścieramy skórkę z limonki, dodajemy drobno posiekane suszone morele, posypujemy płatkami migdałów a na koniec polewamy jeszcze ciepłą polewą z białej czekolady. Odstawiamy za 2-3 godziny aż polewa stężeje.

Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

  1. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak pizza. Kocham pizze :D A tak poważnie, rewelacyjny przepis, smak wyśmienity, kolejny zapisany do mojego przepiśnika! Dzięki!

    __________________
    Kliknij tutaj i dowiedz się jak w skuteczny sposób pozbyć się gniazd os!

    OdpowiedzUsuń