poniedziałek, 17 lutego 2014

Marchewkowe Love (ciasto marchewkowe z waniliową polewą z serka homogenizowanego)

Ciasto marchewkowe to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Nietuzinkowe, niezwykle aromatyczne a do tego neizbyt słodkie. Po prostu ciasto idealne!

Składniki (na tortownicę o śr.20cm):
ciasto
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
- 2 jajka, roztrzepane
- 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki
- 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
polewa
- 300g serka homogenizowanego naturalnego
- 5 łyżek miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii

W jednym naczyniu mieszam wszystkie składniki suche, w drugiej roztrzepuję jajka z olejem. Zawartość obu naczyń łączę, dodaję marchewkę i orzechy a następnie dokładnie mieszam. Przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego do 175ºC piekarnika na ok. 45-50min. Odstawiam do ostudzenia.

Wszystkie składniki polewy miksuję dokładnie w blenderze (nie może być grudek). Wylewam na wystudzone ciasto i wyrównuję. Dekoruję wedle uznania - u mnie serduszko z cynamonu :)

Ciasto jest naprawdę pyszne! Gdybym się dorwała do niego zjadłabym pewnie z połowę, ale umiar jak narazie wygrywa i kończy się zazwyczaj na 2 kawałkach... Resztą zajmują się (a właściwie zajadają) domownicy :)

Walentynki - czym TO się je?Słodkie Walentynki 2014